søndag 23. oktober 2011

Digitale mapper, mappemetodikk, mappevurdering

Etter å ha spekulert frem og tilbake og i mente, har jeg funnet ut at jeg vil skrive om digitale mapper for bedre læring i Arbeidskrav 1.  Jeg har ikke brukt digitale mapper eller mappevurdering i egen praksis, men det å la elevene jobbe i prosess har jeg tro på.  Det å lære av erfaring, kunne forbedre og se nye muligheter er en forutsetning for utvikling.  Dersom elevene tar vare på arbeidene sine i digitale mapper, vil eleven lære seg systematikk og gi han/henne muligheten til nettopp å se tilbake, vurdere eget arbeid, få vurdering av eget arbeid og kunne se fremover.  Jeg ser også en annen stor fordel i min nye jobb som lærer i en sykehus-skole, hvor eleven som regel kommer inn for en kort periode.  Det ville være av stor betydning dersom eleven kunne vist oss sin digitale mappe, da hadde vi raskt kunne få en ledetråd over elevens styrker og prestasjonsevne.
For en tid tilbake fikk vi inn en elev som fikk en unødig tøff dag, da det var mangelfull informasjon om elevens faglige ståsted.  Hadde eleven hatt en digital mappe på f. eks Fronter som jeg som lærer kunne fått et raskt innblikk i og sett noe av hans/hennes arbeider, ville jeg fått en pekepinn hvor landet lå.  Jeg ville da med letthet kunne gitt eleven oppgaver som lå innenfor hans mestringsområde.  Nå er det jo svært få elever som blir lagt inn på sykehus, så det er selvfølgelig ikke et argumentasjon for å ha digitale mapper, men nyttig hadde det vært lell...

Avslutningsvis har jeg kopiert 10 punkter som  en skole bør tenke igjennom før de tar i bruk digitale mapper.  Til sist, men ikke minst:  Mappevurdering bør gjøres i et kollegialt samstemmighet, og ikke være en-manns-foretak, da er det dømt til å mislykkes.


Geir Winje Høgskolen i Vestfold

10 TING Å TENKE PÅ FØR VI SETTER I GANG MED DIGITALE MAPPER I SKOLEN
Stikkord fra foredrag på konferanse i Tønsberg 17/2-06 - sist oppdatert 17/3-06
Lærende nettverk

1 - Husk å stipulere tidsbruken - ikke minst de første gangene metoden skal prøves ut. Synd dersom metoden avvises pga slitne lærere som ikke har fått testet den ordentlig.
2 - Drøft og bli enige om hvor åpne mappene skal være. Mange LMS'er inviterer - på godt og vondt - til svært lukkede mapper. Foreldre og foresatte må selvsagt tas med i drøftingene. Viktig å velge verktøy som gjør det enkelt å veksle mellom åpne og mer lukkede mapper.
3 - Ikke glem metaperspektivet: Hvorfor velger vi egentlig digitale mapper som en grunnleggende metode i undervisningen? Mappevurdering bør i hvert fall ikke velges bare fordi det ligger i tiden. Hvilke gevinster ønsker vi å realisere ved hjelp av de digitale mappene? Mer elevsamarbeid? Større elevmedvirkning? Naturlig integrering av IKT i fagene? Mer dokumentasjon? Mer prosessorientering? Fokus på elevenes metaperspektiv på egen læring? Andre årsaker? Uten en felles forståelse på dette området vil et lærerteam fort kommunisere dårlig med hverandre i kampens hete.
4 - Hvor ligger balansepunktet mellom den enkelte lærers autonomi og skoleeiers/skoleleders ansvar for å styre prosessen? Uten rektor i ryggen går det fort skeis. Med for mye rektor i ryggen blir vi fort overstyrt.
5 - I hvor stor grad skal elevene være med på å planlegge og definere arbeidet med de digitale mappene? Hvis lærerne bestemmer alt - inkludert at digitale mapper skal tas i bruk - uten å ta elevene med på avgjørelsene, blir de digitale mappene et uttrykk for like stor lærerautoritet som før (og ikke et uttrykk for større elevmedvirkning).
6 - Husk at underveisvurdering er like viktig som sluttvurdering, og at mappevurderingen åpner for mer av nettopp underveisvurderingen. Jamfør begrepene formativ og summativ vurdering. En fare med de digitale mappene kan faktisk være at sluttvurdering får større betydning enn før på bekostning av underveisvurdering.
7 - Husk at mappene ikke bare skal inneholde elevarbeider som kan måles med tanke på grad av måloppnåelse (direkte dokumentasjon). De bør også inneholde indirekte dokumentasjon i form av leselister, pensumlister, logger, dagbøker, bilder fra aktiviteter, metatekster m.m. Alle aktiviteter og kunnskapsformer som ikke egner seg på datamaskinen må også verdsettes.
8 - Ikke kast barnet ut med badevannet. I stedet for å droppe gode undervisnings- og vurderingserfaringer, kan de integreres i de digitale mappene. Eksempler: Den av og til nødvendige og gode prøven. Den sentralgitte prøven. Den av og til nødvenige arbeidsoppgaven fra læreboka.
9 - Pass på så ikke mappene medfører økt fokus på vurdering av skriftlige arbeider. Ikke glem den gode samtalen, det gode foredraget, drama som metode, etc. Mappene kan fungere som utgangspunkt for muntlig aktivitet, også i eksamenssituasjoner o.l.
10 - Ikke la læringsplattformen (LMS'en) avgjøre hvordan mappene skal brukes og bygges opp. Ta de pedagogiske og metodiske valgene først, og velg deretter egnet IKT-løsning.

Forslag til videre lesning: Engelsen, Knut Steinar og Winje, Geir: Arbeid med digitale mapper i skolen. Høyskoleforlaget 2005.

2 kommentarer:

  1. Mye fornuftig fra Geir Vinje om digitale mapper. Les gjerne boka hans.

    SvarSlett
  2. Det virker som du nå har funnet en for deg god tilnærming til skrivinga. Mye fornuftig i dine refleksjoner om mappevurdering.

    SvarSlett